Socha sv. Václava [ Socha, sousoší nebo plastika ]

Socha stojí na pravé straně schodiště před hlavním vchodem do chrámu svatého Jakuba Většího na náměstí.

Na vyvýšeném soklu čtvercového půdorysu, dole s patkou a nahoře s profilovanou římsou, je v nadživotní velikosti socha svatého Václava. Socha má těžiště na pravé noze, levá je předkročena. Světec má na hlavě svatováclavskou korunu. Levá ruka spočívá na prsou, pravá ruka je opřená o svatováclavský štít se znakem. Socha je zahalena v draperii splývající dozadu a tvořící současně zpevnění statiky sochy. Na čelní straně soklu je vytesán nápis: "Svatý Václave! Po tisíce let nedal jsi zahynouti nám. Nedej zahynouti ani budoucím. 929 - 1929". Na boční straně je nápis: "Památce o národ zasloužilým při výročí tisíc let sv. Václava".

Sokl i socha jsou provedeny z hořického pískovce. Autorem byl červenokostelecký sochař Břetislav Kafka, majitel řezbářské a kamenosochařské dílny.

Dne 10. července 1929 byla vztyčena před hlavním vchodem kostela sv. Jakuba nová socha knížete Václava. Několik týdnů před tím byla vykopána pro podklad sochy hluboká jáma (asi 1 a půl metru). V jámě té se našlo celkem 5 koster mimo různé součásti hromadně zde uložených lidských kostí. Je to památka po hřbitově, který byl od nejstarších let městečka Kostelce rozložen kolem farníhi chrámu a přemístěn teprve kolem r. 1790 na tzv. starý hřbitov (na pravé straně ulice Dvořáčkovy směrem k novému hřbitovu na Chrbech). Všechny nalezené kosti byly znova pohřbeny na nynějším hřbitově. Jáma byla vyplněna cementovým zdivem, aby socha, která váží asi 7 q dala se dobře a bez nebezpečí postaviti. V stejné výši s terénem položena na zdiva silná železobetová deska. Socha s podstavcem jest 4,50 m, vlastní socha 2,30m. Celek jest vyroben z jediného kusu hořického pískovce) a provedl ji místní sochař Břetislav Kafka. Cena činí 25.000,- Kč. Slavnostně byla svěcena a veřejnosti odevzdána dne 21. července.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.mck.cz
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 27.08.2004 v 15:30 hodin