Výlet Nový Jičín - Fulnek [ Turistický produkt ]

Fulnek, Náměstí Jana Ámose Komenského
Výlet Nový Jičín - Fulnek (19 km)

Z Nového Jičína se vydáme do cíle našeho výletu, do města Fulnek.

Město Fulnek leží severozápadně od města Nový Jičín na území jedné z větví tzv. Jantarové stezky, která v pradávných dobách spojovala Středozemí s Pobaltím.
Fulnek je známý tím, že v letech 1618 až 1621 hostil Jana Amose Komenského.

Nejvýraznější dominantou města je zámek a nejvýznamnější barokní památkou farní kostel Nejsvětější trojice, stavěný podle plánů architekta Mikuláše Thalhera v letech 1750-1760.

Národní kulturní památkou ve Fulneku je Památník Jana Amose Komenského, který se nachází v budově bratrského sboru, jenž vznikl v roce 1484 a o něco málo později byla vybudována sborová modlitebna. V letech 1618-1621 zde také působil jako jeho správce Jan Amos Komenský. Po vypuzení bratří byl sbor přeměněn v sýpku, později ve špitál. V současnosti se zde nachází naučná expozice, která je věnována jednotlivým částem života Jana Amose Komenského.

Ve Fulneku najdeme celou řadu barokních volných plastik. Vaši pozornost jistě upoutá sousoší Svaté trojice uprostřed náměstí, od olomouckého sochaře Jana Václava Sturmera. Dílo vzniklo roku 1718 jako symbol díků za odvrácení moru. Na náměstí pak dále najdete kašnu se sochou sv. Jana Sarkandra od neznámého, patrně olomouckého sochaře.
Komenského náměstí s původně renesančními domy a barokními fasádami utrpělo při válečných událostech v květnu 1945. Obnova náměstí byla svěřena roku 1948 architektovi Z. Sedláčkovi. Dominantou náměstí je věž radnice z roku 1610.

Jen díky velikému úsilí několika fulneckých občanů stojí dosud Kapucínský klášter, který byl postaven v letech 1674-1683. Současný stav kláštera, jehož součástí byly i hodnotné obrazy od Felixe Ivo Leichra, je kritický.

Město obklopují lesy a západním směrem od města se rozprostírá přírodní park Oderské vrchy. Fulnek je křižovatkou značených cyklistických tras např. dálková trasa Kravařsko. Po cyklostezkách se můžeme vypravit na výlet po okolních lesích nebo zavítat do Oderských vrchů. Z Fulneku vede také několik značených turistických tras, jedna z tras tvoří vycházkový okruh do nedalekého lesa s názvem Stříbrný kopec.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Turistický produkt
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 08.09.2006 v 08:25 hodin