Statek Lipka a.s., Hovězí maso z Lipky [ Regionální výrobce nebo produkt ]

lipka

Statek Lipka, a.s. vznikl v roce 2015. Nachází se v obci Lipka u Horního Bradla v místě s dlouhou tradicí hospodaření a také s bohatou minulostí. Výjimečnost prostředí dokresluje gotická tvrz Lipka z počátku 14. století a také památný strom lípy, který zde roste již 800 let. Lípa se pyšní titulem Strom roku 2016 a třetím místem v soutěži Evropský strom roku 2017. Ve stínu lípy odpočíval učitel národů Jan Ámos Komenský a dříve pod ní tábořil také Jan Žižka. Jako připomínku bohaté historie Lipky a tradic pečuje statek o památný strom lípy dodnes.

Statek Lipka, a.s. hospodaří na zhruba 300 hektarech pastvin, luk a lesů. Všechny lokality na sebe harmonicky navazují. Hospodaření a péče o dobytek probíhá s maximálním důrazem na pečlivost, ohleduplnost a respekt k přírodě. V rámci rostlinné výroby a osevních postupů mají nejvyšší zastoupení krmné plodiny, zejména kukuřice a jetelotraviny, a to dle potřeb živočišné výroby. Dále pak řepka olejka, ozimá pšenice a ječmen jarní. Postupnými kroky se daří statku rozšiřovat obhospodařované výměry a spektrum pěstovaných plodin je postupně obohacováno o semenné porosty kostřavy rákosovité.

Na statku chovají výjimečné francouzské plemeno Parthenaise v harmonii s přírodou a v duchu tradic, pokory a hodnot, které zde zanechali předkové a statek na ně svým hospodařením hrdě navazuje.

V roce 2019 získal STATEK Lipka, a. s. pro své produkované hovězí maso certifikát ŽELEZNÉ HORY regionální produkt. Značkou dává jasný signál, že je součástí regionu.

Maso můžete zakoupit na objednávku, případně v obchodě na čerpací stanici EUROBIT v Hradci Králové (Svobodné Dvory, www.eurobit.cz) nebo ochutnat ve stylových restauracích sítě EB DINERS (www.ebdiners.cz).


Kontakt

STATEK Lipka a.s.
Lipka 1, 538 25 Horní Bradlo
tel.: +420 777 902 850
info@stateklipka.cz
http://www.stateklipka.cz

finstagram1-12EmailRestaurace

Statek Lipka a.s., Hovězí maso z Lipky

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
AKTUALIZACE: Lea Turynová (MAS ŽR) org. 127, 21.10.2022 v 08:44 hodin